Jak produkuje się cukier trzcinowy?

Jak sugerują nazwy, cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum L.), trawa o grubości 4–6 cm z rodziny Poaceae, zawiera słodki sok wyciśnięty w celu wytworzenia cukru. Roślina ta do produkcji cukru trzcinowego uprawiana jest na całym świecie w tropikach i subtropikach. Największymi producentami trzciny cukrowej są Brazylia i Indie. W produkcji cukru trzcinowego w całości wyciskany jest sok z trzciny cukrowej, filtrowany z gruboziarnistych składników i gotowany jako syrop. Nie jest on już poddawany obróbce mechanicznej lub chemicznej. Następnie jest on mielony na kryształy cukru. Wszystkie minerały i substancje roślinne są w ten sposób zachowane, a smak jest odpowiednio mocny. Można wyróżnić kilka odmian cukru trzcinowego:

  • niekrystaliczny syrop trzcinowy;
  • cukier w kryształkach rafinowany;
  • cukier nieodwirowany;
  • cukier Demerara;
  • cukier Muscovado (inaczej Barbados).